Sol Nodeland

Sol Nodeland

Publisert: 10.11.2013 Hun er nå vel etablert i galleri på Odderøya - etter å ha drevet i lokaler ved Lundsbroa. Den siste utstillingen - "Og Gud Skapte Kvinnen" - ble først vist i Frankrike, og kan fremover sees i hjembyen.

- Kan du si litt om din bakgrunn, utdannelse og karriere så langt?

- Min bakgrunn er opprinnelig helse- og sosialfaglig hvor jeg er utdannet og har jobbet som barnepleier, hjelpepleier og fengselsbetjent. 

De siste 15 årene har jeg jobbet som fotograf og de senere årene også som grafisk designer. Min faglige tyngde som fotograf har jeg fra en rekke innen-/utenlandske fotografiske workshop med fotograf Morten Krogvold.

 

 Alone

 

- Har du noen tanker/budskap du vil formidle med kunsten?

- I de fleste prosjektene jeg jobber med, tar jeg med meg mitt engasjement for andre mennesker. Jeg har besøkt steder som Sri Lanka, Uganda, Rwanda, Kongo -og andre land med store lidelser som følge av fattigdom, katastrofer og krig.

Mitt ønske er at publikum skal møte bildene og at det skal vekke ettertanke.

 

The day after 

 

- Kan du fortelle litt om siste utstilling?

En hyllest til kvinnen!

Prosjektet ”Og Gud Skapte Kvinnen” startet nøyaktig 21.januar 1966.

I 2001 åpnet den første utstillingen om kvinnen - og tittelen var den gang “Kvinner.” Det var del av en triologi med kvinnen, mannen og kvinne&mann.

Prosjektet har gjennom årene utviklet seg og bildene fra det siste året er samlet i en bok og utstilling. Det er først og fremst en hyllest til kvinnen!

 

 Redemtion

 

Med stor respekt for alle de kvinnene som gjennom historien har vist stolthet, styrke og verdighet gjennom livets faser på godt og vondt. 

Jeg ønsker å fremme kvinnens femininitet og sensualitet, uten at det skal forveksles med hvordan kvinnen fremstilles i noen andre sammenhenger.

Gjennom bildene søker jeg en motvekt til kvinneundertrykkelse, svakhet eller at kvinnen blir gjort til et sexobjekt. Det har vært viktig for meg at kvinner er seg selv, uavhengig av alder, utseende og kultur. Jeg har i senere tid begynt å fotografere kvinner fra andre kulturer - noe jeg vil fortsette med. Dermed blir dette et livsprosjekt. Historiske ikoner, kjente illustrasjoner og kvinner fra bibelen og kunsthistorien har inspirert meg til å fotografere Kvinnen anno 2013.

 

Mona Lisa 

 

Arbeidstittelen var “boobs&bubbles” fordi den gav meg energi til å gå videre på den ukjente veien. Jeg jobber intuitivt i møte med modellene, og på den måten opplever jeg at bildene kommer til meg mens jeg fordyper meg i prosessen. Mange av bildene er kollasj og i dette prosjektet er det ikke flere enn to bilder som smelter sammen til et uttrykk. Dette gjør jeg for å få frem akkurat den stemningen jeg ønsker å formidle i bildene.

Det har vært en berikelse -og en gave for meg å fotografere de flotte kvinnene som har stilt opp for dette prosjektet. Utfordringene har vært mangfoldige som møte med en tarantella, slange, høstregn, snø, kaldt vann eller det å kle av seg på overkroppen et sted hvor folk ferdes. Modellene har vært tøffe, sporty -og bydd på dere selv. Uten dem hadde jeg ikke fått til å lage utstillingen.

 

Salome's dance 

 

- Hva er spesielt for ditt galleri?

For meg betyr galleriet på Odderøya mye i f.h.t. å møte mennesker. Jeg sitter mye av tiden og jobber alene foran Imac’en i mitt atelier på Søm. Det er viktig for meg å ha et galleri hvor jeg kan ta imot private - og bedriftskunder.

Her holder jeg også fotokurs og ordner i stand litt ulike arrangementer innimellom.

 

Wheel of life 

 

- Hvordan er det å ha verksted på Odderøya?

- Det er en gave å ha et sted på Odderøya i fantastisk vakre og naturskjønne omgivelser. Ingen andre byer i dette landet som jeg vet om har en så flott og spennende øy, få minutter fra sentrum. Mulighetene på Odderøya er mange, så får tiden vise hvordan den utvikles videre.

Muligheten for at Odderøya kan bli en stor turistattraksjon, kjent langt utover landegrensene er absolutt tilstede. Hvis politikerne vil. Alt handler om fokus og hva de velger å prioritere i fremtiden. Kristiansand har et aktivt kunstnermiljø som byen vår har glede av,

så jeg håper at Odderøya kan utvikles, og ta mere form i fremtiden. I dag er Odderøya Open et veldig populært arrangement for lokalbefolkningen. Dette er basert på enkelte kunstnere som har et engasjement og jobber frivillig. For å trygge arrangementet slik at det fortsetter fremover - og for videre utvikling, tror jeg Kommunen må komme mere aktivt på banen. 

- Har du noen planer videre?

- Kortsiktig mål er å selge masse bilder i galleriet før jul! Langsiktig mål er å få flere kunder i næringslivet. Jeg leverer alt av foto, fotokollasj, alt innenfor grafisk design, bøker, utsmykning til bedrifter etc. ...