Planetsti på Odderøya

Planetsti på Odderøya

Publisert: 30.10.2013 Planetstien er en kopi av vårt solsystem i målestokken. 1:2,5 milliarder - beliggende på Odderøya og i Kristiansand. Lysende planeter slippes fredag kveld, og hver planet er markert med hver sin betongkloss med informasjon.

Sola er plassert på plenen på Flaten på Odderøya. I nærheten ligger de innerste planetene, Merkur er bare 23 meter unna, så følger Venus, Jorda med Månen, og Mars. Jupiter er ved parkeringsplassen til Amfiet, Saturn er på plenen ved rundkjøringen nesten på toppen og Uranus er på tuppen av Odderøya.

Kart over Odderøya med Solen og de innerste planetene.

En planet vil i tillegg ligge ved Ekserserhuset i Kvadraturen (Neptun) og Pluto er plassert ved Realfagsbygget på UiA på Gimlemoen. Planetene er markert med en betongkloss med litt informasjon, samt en QR-kode. Det oppfordres til å ha en smart-telefon med QR-kode leser.

 

Kart som viser de ytterste planetenes plassering.

 

Her kan besøkende føle på en gå/sykkeltur noe av størrelsen i Universet, og hvor mye tomrom det er mellom planetene. Lysets hastighet er på formidable 300.000 km/sekundet. I vår modell vil lyset gå 7 meter i minuttet.

I denne modellen der Sola har en diameter på 55 cm vil nærmeste nabo-stjerne til Sola, Proxima Centaurus befinne seg omlag 16.000 km unna, eller på en strand på sør-østkysten av Australia.

Trond Hugo Hermansen viser resten av "Universgjengen" den virkelige solen.

 

Sola fotografert av Trond Hugo Hermansen.

 

 

Planetstien åpnes fredag 1. november 2013 med et "BIG_BANG" av Christianssand Artillerikompagni i anledning Odderøya Open, lørdag 2. og søndag 3. november. Hver planet blir ytterligere markert med hver sin heliumballong som vil sveve nesten 100 meter over bakken. Observatoriet på UiA, ved Pluto vil ha noe åpent for publikum denne helgen.

Planetstien er et midlertidig prosjekt og vil være tilgjengelig i alle fall i 30 dager,  men vi håper å kunne utvikle den ytterligere.

 

Planetstien er laget av Odderøyakunstnerne (fra venstre) Arne Vilhelm Tellefsen, Camilla Prytz, Berit Honnoré Gundersen, Trond Hugo Hermansen og Inger Arntsen, og har samarbeidet med Oppmålingsvesenet i Kristiansand Kommune, UiA ved høyskolelektor og astronom Tarald Peersen. Kristiansand Kommune har støttet tiltaket økonomisk.

 

 

Universet som tema

Flere av kunstnerne på Odderøya har latt seg inspirere av Universet som tema i det siste, her er noen eksempler:

SLOW – Street Art ved inngangen til Odderøya.

SLOW er et samarbeidsprosjekt mellom kunstner Anna Berthelsen og utplasserings student Hugo Bergstrøm, utført uke 43, 2013. Verket har blitt skapt med akryl, spray, speil og refleks. Former som går igjen er stjerner, kloder og tekst. De ønsker også med dette å formiddle et budskap av Henry David Thoreau: «The universe is wider than our views of it»

 

Maleri av Inger Arntsen

 

"And God Created Woman" av Sol Nodeland.

 

Ufo på Odderøya? Glasskunst av Camilla Prytz. Foto: Knut Bry.

 

Oppdatering 1. nov.: Wergelandsveien Barnehage har laget sitt eget Univers på "Åpning".