Nytt lokal-TV på Sørlandet

Nytt lokal-TV på Sørlandet

Publisert: 25.11.2013 Etter flere år med sorte skjermer, blåses det nytt liv i lokal-TV på Sørlandet. Kanalen har i tre år sendt ulike lokale program i Aust-Agder, og utvider fra 2. desember med Vest-Agder. De ønsker også forslag til innslag fra vårt område, noe filmmiljøet på Odderøya bør merke seg. Odderoya.no har i første ukes sending fått med en presentasjonsvideo for Odderøya, produsert av Odd Magne Myre i Artpilot for Kristiansand Kommune (Ligger på forsida øverst til høyre).

Denne uken skrives det et nytt kapittel i den lokale mediehistorien. Under navnet TV-Agder, starter Sørlandets nye lokal-TV sine sendinger i både Aust og Vest-Agder.

TV-Agder blir tilgjengelig på kabel og Riks-TV for over 100.000 potensielle seere i de to fylkene. I tillegg satses det på et nytt nett-TV og et samarbeid mellom flere lokal-TV stasjoner i Norge.

Bak den nye satsingen står Media Service AS i Arendal. Selskapet som er Norges eldste film og TV-produksjonsselskap feirer i disse dager 30 år. Mandag 2. desember er Sørlandets nye lokal-TV en realitet. 

 

Gode seertall

Det er mange som har savnet et lokalt TV tilbud etter at Fædrelandsvennen og Agderposten la ned sine etter nesten 10 års drift. Redaktør og daglig leder Svein Tallaksen lover nå et lokal-TV som er nytt og annerledes.

- Vi skal ikke lage daglige kostnadskrevende nyhetssendinger, og vi kan dele våre ressurser mellom produksjonsselskapet Media Service og lokal-TV.  Dette gir oss mulighet til å satse på en kombinasjon av nye magasinprogrammer, tidløse dokumentarer og godbiter hentet fra arkivet. Vi skal dessuten dele raust av våre historiske filmer, som vi vet seerne setter pris på.

Media Service overtok det gamle sendenettet til Agderpostens lokal-TV, og startet i 2010 sendinger i Aust-Agder under navnet Kanal Lokal. Målinger viser 20 000 unike ukentlige seere.  Nå ønsker vi å tilby dette i Vest-Agder også, sier Tallaksen som regner med at dette vil mer enn doble seertallet.

 

Gode historier

Det blir nytt navn og ny logo, men TV-Agder viderefører sendekonseptet fra Kanal-lokal. Nysatsingen består av en utvidelse i staben og flere nye produksjoner under arbeid. Produksjoner som vil speile hele regionen.

-Vi er fremdeles en liten redaksjon, og har hendene fulle når to store TV-serier er i produksjon, sier Tallaksen.

Den ene av vinterens nye serier, som har fått navnet Vårt grønne Sørland, skal gi seerne et innblikk i hvordan virksomheter og det offentlige på Sørlandet jobber for å ta bedre klimavalg. Den andre er en rundreise til distriktets museer, der spennende skatter vises frem og gode historier fortelles. I tillegg jobbes det med større og mindre dokumentarer og enkeltreportasjer. Blant annet blir det premiere på dokumentarfilmen om Slaget i Lyngør, en film Media Service har jobbet med i flere år.

 

Det sørlandske filmmiljøet

- Media Service AS har levert nyheter, dokumentarfilmer og TV-serier til nasjonale TV-stasjoner gjennom 30 år, blant annet produserer vi på fjerde året serien Dyrepasserne for TV2. Denne profesjonaliteten tar vi med oss inn i lokal-TV produksjonen, sier Tallaksen.

TV-Agder ønsker også å være en kanal for andre film og TV produksjonsmiljøer på Sørlandet. Sørnorsk Filmsenter bevilger 4 millioner i året til regionale filmskapere, mye av dette bør kunne vises på kanalen. - Man lager jo ikke filmer og TV-program for å legge dem i skuffen. Vi har planer om et lokalt filmmagasin der vi kan bli kjent med filmskaperne, deres intensjoner og kanskje få glimt bak kulissene, sier Tallaksen.

- Vi ønsker også å være en lokal kulturformidler. Konserter, revyer, reportasjer fra utstilinger og andre kulturelle begivenheter skal være en viktig del av innholdet. Et regionalt ”Kulturmagasin” er noe av det som planlegges.

 

Ukesmagasin i loop

Hver uke legger TV-Agder ut en ny timelang sending - med nye og tidligere produksjoner. Denne vises i reprise hver dag mellom klokken 17 og 23, noe som betyr at seerne får god tid og mange muligheter til å få med seg programmene.

- Vi leverer et lokal-TV som seerne ser ut til å trives med, vi når dem i deres hjem – i sofakroken. Vi ser at mange kjeder seg foran TV´en og bruker fjernkontrollen flittig på jakt etter noe å se på. Når de oppdager at programmet handler om deres egen landsdel, når de kjenner seg igjen i bildene og kanskje ser kjente fjes – så blir de værende på kanalen.

Så lenge de gjør det, skal vi bidra til å lage sendinger med lokale og hyggelige, spennende og overraskende godbiter. Vi skal lage "kortreist TV".

Norfakta gjør jevnlig seerundersøkelser og de gode seertallene vi har hatt i Aust-Agder er en god motivasjon for å satse videre også i Vest-Agder, sier Tallaksen. Å skaffe inntekter til å produsere lokal-TV skal gjøres gjennom reklame, produksjonsstøtte, sponsede programmer, produktplasseringer og visning av programmer og filmer som er ferdig finansiert gjennom andre ordninger.

 

Odd Magne Myre ser her på Odderoyas side for aktøroppføringer. I tillegg til Artpilot finnes det et betydelig filmmiljø på Odderøya.

Fakta

TVAgder AS

  • Media Service har hatt konsesjon for lokal-TV i Aust-Agder siden høsten 2010 under navnet Kanal-Lokal. I november 2013 endres navnet til TV-Agder og sendingene utvides til Vest-Agder.
  • Kanalen når ut til ca 60.000 husstander og kan sees på fiber og kabel hos GET, Canal Digital, Homebase, Altibox og på det digitale bakkenettet via Riks-TV.
  • I desember legges kanalen også ut på www.tvagder.no og "TV-kiosken" et samarbeidsprosjekt mellom alle lokal-TV stasjonene i Norge.
  • TV-Agder Medlem av Mediebedriftenes Landsforening. Eies av Media-Service AS, Arendal.

Media-Service AS

  • Etablert i 1983, og er Norges eldste, frittstående TV- og videoproduksjonsselskap
  • Produserer alle typer filmer og TV-programmer – fra tunge dokumentarer, serier for lokal-TV, riksdekkende reklamefilmer, lokal-TV-reklame og oppdragsfilm for næringslivet. Har de siste årene produsert Dyrepasserne for TV2 samen med Novemberfilm.
  • Eies av Svein Tallaksen, Niels Lyhne og Tore Jonssen, og er lokalisert på Krøgenes, Arendal.