Med naturopplevelser som inspirasjon

Med naturopplevelser som inspirasjon

Publisert: 12.07.2014 Magne Myhren henter inspirasjon fra naturen og kombinerer et liv som lærer med kreativt, skapende arbeid fra sitt lyse og luftige verksted i bygg 143 på Odderøya. Her tilbyr han også kurs for fotointeresserte.

Av Inger Johanne Eide

Magne Myhren spiller på mange strenger og kombinerer jobben som lærer i ungdomskolen med et liv som illustratør, kunstner og naturfotograf. Han er en aktiv mann med mange jern i ilden som samtidig setter stor pris på å tilbringe tid med sin familie. Gjennom naturopplevelser finner han nye bildemotiv og henter inspirasjon. Hans kone er også kunstner og jobber med smykkedesign. Magne liker å blogge og kan følges på http://magnemyhren.no/WP/

 

Å være kunstner, hvordan påvirker det din rolle som lærer ?

- Jeg prøver å være kunstner med elevene, skape nye byggverk og nye ideer. Jeg er aktivitetsleder i kunst og håndverk hvor elevene fungerer som mitt kunstmedium. De er selvskapende og samtidig utvikler vi sammen et større verk. Jeg har lært så mye siden jeg startet som lærer, mye om kommunikasjon og inspirasjon. Dette er til stor hjelp både i rollen som lærer og som kunstner. Magne forteller også at han hele tiden lære nye ting han kan bruke, ellers har han lett for å kjede seg.

Jeg spør Magne hvordan han begynte med kunst, og han forteller at han startet allerede i barneskolealder med interesse for fugler, tegning og naturen. - I militæret fikk jeg mitt første speilrefleks- kamera og tok mange bilder. Jeg utdannet meg til lærer i Telemark, der jeg også hadde kunst og pedagogikk. Jeg tok studier etterpå i matematikk og sosialantropologi. I 20 år prioriterte jeg familielivet, men føler nå at tiden er inne til å være litt egoistisk og gjøre det jeg har lyst til. Vie mitt liv mer til kunst og foto.

Hva brenner du mest for?

- Naturnytelse er et hovedelement. Komposisjonen med lys og farger og de rene linjene er viktig for meg. For meg er det å lage stemningsrapport, beskrive bildene og selve fortellingen som blir en del av helheten. Det er filosofiske byggverk som henger sammen. Dette blogger jeg om og kanskje kommer det en bok om dette etterhvert.

Han snakker engasjert om det å oppleve naturen og vise hvor rå den kan være, at det handler om kampen om tilværelsen der det ikke finnes noen nåde.

At Myhren er en tenker, er det ingen tvil om. Vi er innom de fleste store spørsmål i livet, men han liker ikke å bli satt i "bås". Han ønsker ikke å være bastant rundt livets viktige spørsmål, for alt endrer seg over tid og ingenting er konstant. Han filosoferer mye og det gjenspeiler seg i hans kunstneriske uttrykk.

På spørsmål om hvor han henter inspirasjon fra, forteller han at han tror det må være i selve nysgjerrigheten.

- Det å være nysgjerrig på livet, det å se naturen som både skjønn og grusom, hvordan dyrelivet kan være både vakkert og barbarisk, det "trigger" min nysgjerrighet. Det å overnatte ute i skogen, under åpen himmel og være en del av naturen gir meg inspirasjon til å ta bilder, male og tenke. Med fotoapparatet leter jeg etter de vakre linjer og fargesammensetninger. Med pensel, lerret og oljefarger er jeg friere og kan lage estetikken direkte, uten hensyn til hva jeg finner.

Myhren er veldig tilstede i øyeblikket og tar ikke livet for gitt. En normal dag er delt mellom lærerjobb på dagtid og fotokurs på kveldstid. Jeg er sammen med familien og bruker mye tid ute i naturen, forteller han. Jeg blir også leid inn av skoler og universiteter til å undervise. Det er et hektisk liv og døgnet har for få timer, men jeg holder på med det jeg liker og er tilstede i alt jeg gjør.

Fortell litt om kursene du holder?

- Jeg holder fotokurs med 8-12 deltakere, hvor jeg lærer dem om lys og skygge i et program som kalles Lightroom. Rawformatet er dagens svar på negativfilmen, hvor man kan hente fram detaljer og informasjon i svært lyse og mørke områder.

Jeg holder kurs i dette 12-14. september og 17-19 oktober, så her kan alle melde seg på.

 

Til slutt ber jeg Magne si noe om hvor han ser seg selv om 5 år. Han forteller at han håper at han kan leve mer av kunsten, holde på med fotorealisme, hvor han blander foto med det abstrakte i tillegg til å male. - Jeg tror jeg vil fortsatt være lærer. Halvt om halvt ville være det ideelle. Jeg kan ikke gi opp mitt liv som lærer helt, for det gir meg så mye, sier han. 

 

Foto: Magne Myhren deltok under vårens Odderøya Open i installasjonen ”Slowtime” hvor han designet og laget en fluktstol som han kalte for "hvilepuls".