I fyr og flamme på Odderøya

I fyr og flamme på Odderøya

Publisert: 30.10.2014 Odderøya Open som går av stabelen to ganger i året, har jubileum med sitt tiende arrangement på rad. Lørdag 1. og 2. november åpner kunstnere sine studioer og lar besøkende få oppleve en rekke ulike kunstverk.

 

Tekst og foto: Marte Krogstad

 

Ny koordinator og arrangementansvarlig

Temaet i høst er «Fyr og Flamme», og Hege Schlichting Lerøen er koordinator og arrangementansvarlig for første gang. Da tidligere koordinator Lene Dalgård ønsket å gi stafettpinnen videre tilbød Lerøen seg å hjelpe. Nå er det én dag igjen til åpning, og hun gleder seg til helgen.

 

Hege Schlichting Lerøen stiller ut nye verk laget av makuleringspapir. – Jeg jobber mye på kontor og fra makuleringsmaskinene kommer det mye kult papir ut som jeg ville gjøre til noe positivt. Den effekten en får av å sette farger på papiret er dritkult, sier hun.

– Vi er over 100 leietakere på øya som arbeider året rundt med forskjellige ting knyttet til kunst og kultur, og det er utrolig gøy å vise frem noe av det som skjer her. Med «Fyr og Flamme» som utgangspunkt åpnes det opp for mange kunstneriske muligheter. Temaet er en refleksjon av øyas natur, arbeidet som aktørene legger i sine verk og engasjementet her på øya. Kunstnernes innsats og dugnadsarbeid er blant det som gjør Odderøya til det den er, og vi ånder for å holde den i live. Det er ufattelig mye inspirasjon å hente ved at øya har alt på en plass; kunst, kultur, sjø, svaberg, skog og fjell. Vi vil at det skal være utrolig bra her, og stedet er perfekt plassert for å få det til med kort avstand til byen. Jeg kaller den en perle i utkanten av sentrum, forteller hun smilende.

 

Med kjærlighet for øya

Lerøen har arbeidet på øya de siste tre årene og driver studio 56. På Odderøya Open skal Lerøen stille ut egne verk, og har samtidig Roald Haugland og Helge Dyrholm som gjesteutstillere. Med fulltidsjobb på Sørlandet sykehus visste hun at koordineringsjobben kom til å bli krevende. Hennes sterke engasjement for øya gjør jobben lystbetont til tross lange dager.

– Jeg visste på forhånd at det ville bli mye arbeid, og det er en fulltidsjobb å få dette til. Heldigvis har jeg noen få hjelpere, til blant annet markedsføring, og det er kjempeflott. Arrangementet krever mye dugnadsarbeid grunnet begrensende midler, men jeg vil jobbe for utviklingen av kunst- og kulturmiljøet her. Derfor sitter jeg også i styret for Leietakerforeningen for Odderøya kunst og kultur, og jeg har erfart at fellesmøtene på øya har resultert i mange flotte prosjekter. Arrangementet vi har i høst er en flott måte å bli bedre kjent med aktører og lære om deres kunst. Dette gjelder meg også, siden det er første gang jeg har koordinatorjobben. Det er en læring å hente i dette, samtidig som jeg får enda større overblikk på hva som skjer her. For min del har jeg har vært forelska i plassen siden jeg fikk muligheten til å arbeide her. Det oppstår en dynamikk ved at folk kommer sammen som skaper grunnlaget for et spirende kunstnermiljø, og det vil jeg skal fortsette, sier hun.

 

Holde flammen levende

Lerøen ser at koordineringsarbeidet kan bli lettere gjennom bedre samarbeid mellom aktørene. Hun har allerede en plan for neste arrangement og ønsker å danne en samarbeidsgruppe av kunstnere. Da håper hun at ansvaret kan delegeres på flere. Hege vet ikke hvor lenge hun blir i koordinatorjobben. Det viktigste er at den personen som overtar, brenner like mye for å holde flammen på øya levende, forteller hun.

 

Fakkeltog

I likhet med tidligere år samarbeider Odderøya Open med Hjertefred. Søndag 2.november avsluttes arrangementet med samlet fakkeltog kl. 17.45 som går fra Odderøya Barnehage til Fiskebrygga. Der skal Hjertefred starte sitt arrangement kl. 18.00. 

 

Program og kartoversikt over Odderøya Open 1.-2. november 2014 fåes på i de åpne verkstedene! Velkommen