Grønt senter åpnet

Grønt senter åpnet

Publisert: 19.09.2013 Kronprinsesse Mette-Marit sto for den offisielle åpningen av Grønt senter på Odderøya torsdag 19. september. Både hun og kronprins Håkon var imponert og viste stor interesse for det nye senteret og for «by-hagen» på Odderøya.

En stolt ordfører Arvid Grundekjøn, fylkesmann Ann-Kristin Olsen og Kristiansand kommunens miljøvernsjef Øystein Holvik – i tillegg til barn fra kulturbarnehagen på Odderøya, tok imot Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Kronprinsessen åpnet senteret ved å klippe over en blomsterkrans med ei hagesaks. Presseoppbudet var ganske stort.

5. klasse ved Tordenskjoldsgate skole vant årets "Beintøft"-konkurranse, og representanter fra klassen mottok prisen fra Kronprinsessen. "Beintøft" handler om at transport i skolesammenheng skal foregå minst mulig med motorkjøretøyer, og denne klassen har brukt sykkel eller beina i hele 99,6 % av turene. Regionleder i Grønn Hverdag Arne Otto Iversen til Høyre.

I tillegg til å synge sanger fra "Hvide seil" ved inngangen til huset, hadde barna fra Kulturbarnehagen på Odderøya laget gaver til Kronprinsparet ...

... og flere av guttene fikk en god klem av Kronprinsessa som takk.

Etter åpningssermonien ble det tid til en prat om miljøengasjement, og Kronprinsparet fortalte bl.a. at de nå har to el-biler.

Senteret holder til i den tidligere kommandantboligen på Odderøya. Bygningen ble totalrenovert i 2013 og oppfyller gjeldende miljøstandarder både når det gjelder oppvarming og avfallshåndtering. Huset har også en solfanger montert på veggen for å varme vann, kjøkkenhagen utenfor er anlagt etter inspirasjon fra konseptet bydyrking.

Grønn livsstil

– Vi har tro på at det behøves et senter for å stimulere til en grønn livsstil blant befolkningen, en grønn og framtidsrettet samfunnsutvikling og en grønn og klimavennlig næringsutvikling. Da har vi en visjon om at dette senteret skal bety mye for byen, sier lederen i rådet for Grønt senter, miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune. Det er Stiftelsen Miljøfyrtårn, Grønn Hverdag og Kristiansand kommune som står bak Grønt senter.

Det er senterrådet som er ansvarlige for etablering og drift av senteret. I tillegg til Øystein Holvik, er Arne Otto Iversen fra Grønn Hverdag og Morten Leuch Elieson fra Stiftelsen Miljøfyrtårn med i rådet.

For klimavennlige virksomheter

– Dette er et fantastisk sted som mange organisasjoner og offentlige etater kan bruke. Vi vil prioritere de som har en grønn profil, og ser gjerne for oss et samarbeid med bedrifter som har en klimavennlig profil. I tillegg vil barnehager og skoler kunne få et tilbud på senteret, særlig de som holder på med miljøsertifisering og Grønt Flagg, sier Øystein Holvik.

 

Den offisielle delen av besøket i Vest-Agder er over, og bilene med de kongelige ruller ned bakken fra høyden ved Kommandørboligen. Vi takker Kronprinsparet for besøket på Odderøya, og for deltagelsen ved åpningen av Grønt senter.