Flyt ytterst på Odderøya

Flyt ytterst på Odderøya

Publisert: 05.06.2013 Om du runder Odderøya med båt, eller går ned på ytterste svaberg på Odderøyas syd-østlige ende (Østre lyskaster), kan du nå oppleve en ny installasjon og et underlig skue.

På en fem meter høy stålstang med tverrligger henger det to kuler i hver sin snor. Kulene ser ut som blytunge stålkuler, men beveger seg mistenkelig lett i vinden. Kunstneren heter Lene Dalgård, hun er en av de mange kunstnerne på Odderøya, og leder av Odderøya Open, som arbeider for at kunsten herfra skal komme ut til folk.

Hun uttaler om verket at for å oppleve det best, bør man sette seg på fjellet like ved og bruke tid der alene. Det handler om å fange rytmen og bevegelsen i landskapet og kunstverkets samspill med naturen. Tittelen «Flyt» referer også til en tilstand, en måte å oppleve et nærvær med alle sanser, hvor man kan være fullstendig til stede i øyeblikket. Kunstneren sier at hun selv opplever dette særlig sterkt her ut mot havet på Odderøya.

Installasjonen er laget som avsluttende eksamen på det nye Masterstudie i kunstfag ved Universitetet i Agder. Dalgård deltar i første kull som nå uteksamineres. Studiet er et tverrfaglig kunststudium, der studentene henter inspirasjon fra flere kunstformer enn sin egen. I samtidskunsten ser vi ofte at tradisjonelle skiller mellom kunstartene viskes ut, og at nye kombinasjoner og uttrykk blir resultatet.

Om utviklingen av dette kunstverket, sier Lene Dahlgaard at det har vært en lang prosess med mye utprøving og dialog med medstudenter og veiledere på universitetet. Hovedveiledere har vært professor Helene Illeris (Kunstfakultetet ved UiA) og billedkunstner Agnete Ericsen fra Høvåg.

Flyt om natten

Det er ikke første gang installasjonskunst har blitt plassert i dette området. Det står en hvilestol på nabofjellet av en annen Odderøyabasert kunstner og i fjor hadde Lene Dalgård et kunstverk på samme sted hvor «Flyt» står. Den gang var uttrykket innadvendt, «Flyt» er det motsatte.

Nå gjenstår det å se om Kulturstyret i Kristiansand bestemmer seg for at installasjonen får stå utover eksamensvisningen. De har møte 20. juni hvor saken skal opp til behandling. I mellomtiden oppfordrer vi alle til å se og oppleve «Flyt», enten fra land eller i båt.

PS! Kulturstyret vedtok i sitt møte at installasjonen får stå fremover, og kunstneren sier hun vil la den stå ut oktober (27.06.13).

Lene Dalgårds «Flyt» har allerede rukket å bli lagt merke til. Her faksimile fra VG 6. juni: