Anna Berthelsen

Anna Berthelsen

Publisert: 28.11.2013 Anna Berthelsen er en produktiv kunstner med verksted og galleri i Odderøya 143 (Kunstsalongen). Hun har bidratt i mange ulike prosjekter, og er nå aktuell med kunstnerisk tilrettelegging av en adventsutstilling på Sørlandets Kunstmuseum.

Den åpner søndag 1. desember kl. 12, og vil være å se ut desember. Tittelen er «Tro, håp og kjærlighet», og hvert tema har fått hvert sitt rom. Her har 600 barn fra skoler og barnehager laget lykter, og pakket pent inn hver sin gave. Gavene er valgt ut av barna selv, og utgjør en flott del av utstillingen. Det blir også muligheter for besøkende til å bruke sansene sine, og ikke minst å skrive ønskeliste for julegaver.

 

 Stjerner og lys laget av 600 barn.

 

 Anna Berthelsen i rommet for kjærlighet.

 

- Kan du fortelle litt om din bakgrunn?

- Jeg kommer fra Helsingborg, som ligger syd i Sverige. Til Kristiansand kom jeg for 20 år siden, og fikk vikariat som designer ved Høie fabrikker på Mosby. Planen var å jobbe i Norge i et år, men fikk fast ansettelse og arbeidet som designer på Høie i 5 år.

Deretter drev jeg eget designfirma i 5 år. De siste 10 årene har jeg arbeidet på full tid som kunstner. Grunnen til at jeg valgte å bytte yrke var fordi jeg ønsket å fordype meg i tematikker og utvikle meg som menneske. Det at jeg ble mor til to tvilling-gutter, var også en del av årsaken til byttet.

 

"Slow together" i - blandet teknikk.

 

Jeg er utdannet tekstildesigner fra Høgskolen i Borås (Sverige), og Grays School of Art (Skottland). Jeg arbeider med maleri, grafikk, installasjoner og utsmykninger.

Mitt siste store prosjekt "SYDEN" var et samarbeidsprosjekt med Parkvesenet i Kristiansand Kommune. I arbeidet med "SYDEN" i Gravane forvandlet jeg en 30 meter lang tung murvegg med mange hundre speil til et lett, levende og avslappet sted.

 

Mange finner ro på den nye "syden-stranda".

 

Jeg er medlem av Norske Billedkunstnere og er representert på Victoria & Albert Museum i London, Slottet Eltz i Vokuvar og kunstsamlingen på Universitetet i Agder.

 

- Har du noe budskap du vil formidle med kunsten?

- Jeg har forskjellige tanker avhengig av hvilken tematikk jeg jobber med. Et tema som jeg har arbeidet med i mange år er LANGSOMHET - jeg er opptatt av å stoppe opp, være tilstede og ta vare på hverdagens øyeblikk.

 

"Slow hands" av Anna Berthelsen på bygget som var for betjeningen i messa. 

 

- Hvordan er det å ha verksted på Odderøya?

- Jeg har hatt atelier på toppen av Odderøya i snart 10 år! Av og til åpner jeg opp mitt atelier på søndager. Det er rikt og givende å møte besøkende på en åpen og uformell  måte.

 

Anna Berthelsens kunstkalender for 2014.

 

Det er helt fabelaktig å ha atelier på Odderøya - det gir en fantastisk arbeidsro, og har et lys som skaper gode forhold. Det er også fint og ha kolleger som arbeider med samme fag. Tenker at Odderøya har fremtiden foran seg når det gjelder kulturbasert næring, med unike opplevelser både innen kultur og natur, for Kristiansandsbefolkning og tilreisende.

 

Et annet av Anna Berthelsens kunstprosjekter - i samarbeid med Odderøya Kulturbarnehage. Anna illustrerte sangbok for barnehagens prosjekt "Hvide seil" - nye sanger fra Kristiansand. http://odderoya.no/odderoya-live

 

- Har du noe planer videre?

- Jeg skal levere et par bestilte utsmykkingsoppdrag, fordype meg mer i grafikk, arbeide i større formater og ønsker å satse mer på kunst i det offentlige rommet.

 

 "Slow vision"