Ane Fosse Tollerød

Ane Fosse Tollerød

Publisert: 19.05.2014 Ane driver selvstendig kunstnerisk virksomhet innen litteratur. Hun illustrerer barnebøker og er grafisk designer. Hun er utdannet ved School of Art i Glasgow, hvor hun studerte Visual Communication og spesialiserte seg i illustrasjon. Hun har også gått på Norges kreative fagskole hvor hun studerte grafisk design. Ane er en ung og lovende kunstner som har begynt å skape seg et navn som illustratør. Hun har verksted på Odderøya, i bygg 143.

Tekst og bilder: Inger Johanne Eide

bildet viser postkort med et utvalg av Anes dyreillustasjoner 

 

Når visste du at du skulle bli kunstner?

Jeg har alltid likt å tegne helt siden jeg var lita, det var en del av livet mitt, men det var først når jeg gikk på Tangen Videregående og tok tegning , form og farge at jeg visste hvilken retning jeg ville ta. Jeg hadde valget mellom veterinær, pianist eller tegner, jeg valgte det siste.

Var det utfordrende å oppnå drømmen?

Ja på mange måter. Allerede på Tangen planla jeg min fremtid de neste årene og derfra bar det til Glasgow hvor jeg studerte i 3 år. Det første halvåret måtte jeg gå i meg selv for å finne ut om jeg ville satse, det var utfordrende, men det var verdt det.

Jeg søkte og fikk stipend av Innovasjon Norge, et stipend som het Art Start og som gav meg en økonomisk frihet til å satse.

Jeg hadde kontor på Evasenteret i 3 år og har nettop fått eget studio her på Odderøya.

Hva er det som inspirerer deg?

Det å fritt skape figurer til teksten, jobbe med andre mennesker med forskjellig kompetanse i et bokprosjekt, som det visuelle og språket blandt annet.

                     

  

Hva er viktigst for deg å formidle?

Jeg har alltid vært glad i dyr og det å tegne dyr hvor man bruker humor i triste situasjoner, er viktig for meg.

Har du noen illustratører som påvirker deg, noen idoler?

Quentin Blake, Robert Ingpen, Jean Tan og Lisa Aisato er illustratørere som inspirerer meg.

Driver du med illustrasjon på heltid?

Ja for tiden holder jeg på med to barnebøker, den ene er på oppdrag, hvor jeg skal illustrere teksten. Den andre har jeg skrevet og illustrert selv, "giraffboka". Begge bøkene kommer ut til høsten.

  

Har du hatt egne utstillinger, eller skal du ha?

Jeg hadde en utilling i fjor. Over 300 barn besøkte utstillingen, der vi lekte sammen, tegnet og leste. Det var veldig spennende og givende, og jeg gjør gjerne det igjen snart.

 

Hvor går veien videre?

Mitt mål er å holde på med 2-3 barnebøker i året, gøyale prosjekter. Jeg ønsker også å ha en egen trykksaklinje med blandt annet kort og kalendere. Drømmen er å holde på med dette på fulltid. Balanse og økonomi er forutsetninger for å klare det.

Undertegnede takker Ane for et godt møte og ønsker henne lykke til videre.