Erik Pirolt

Erik Pirolt

Publisert: 02.12.2013 Lørdag 30. november åpnet Pirolt’s største separatutstilling i hjembyen – så langt. I Kristiansand Kunsthall (toppen av Biblioteket) kan du frem til 19. januar se 49 ulike verk, i et mangfold av teknikker: maleri, tegning, grafikk, skulptur, installasjon og video. Verkene fører oss inn i et underlig univers som kjennetegnes av en eksperimentell lek med forskjellige elementer.

- Hva vil du med denne utstillingen?

 - Jeg har kalt utstillingen "svanesangen". En litt pompøs og poetisk tittel. De fleste verkene er lagd i løpet av de to siste årene, og det har vært veldig inspirerende å skulle få lov å boltre seg i hele kunsthallen.

 

Mange hadde funnet veien til åpningen. Verket "Bestemors siste mens" i bakgrunnen.

 


- Er det noe budskap du vil formidle med kunsten?
- Nei. Eller kanskje svaret hadde blitt annerledes en annen gang. I min kunst er det som oftest et selvstendig språk som ikke kan oversettes til en logisk forklaring. Men det er klart mange kreative skrivepenner som kan se sammenhenger i ettertid ved å tolke verkene. Men mitt motiv for å lage denne utstillingen har vært å materialisere de innfallene som frydet meg mest.
Så når noe lages så er det ikke sånn at det skal bety noe. Men når en ide fungerer i hodet så er det nok til å forstå at det bor en mening i verket. 
 

Sorgborret. Erik Pirolt i samarbeid med Tori Wrånes.

 

Førstefiolinisten (Stormgeist). Olje på mdf.

 

Uten tittel. Produsert i samarbeid med Naturexpo (Odderøya 100)

 

Øyekontaktmannen. Video på Youtube:

http://youtu.be/66A5uGBqJ6o

 

 

Konstruksjon nr. 36

 

Kristiansand Brannvesen bisto med monteringen av "Linedanser" i trærne utenfor Kunsthallen.

 

"Linedanseren" svever i trærne utenfor Kunsthallens vinduer.

 


- Hvorfor ble du kunstner?

Det begynte i barnehagen. Jeg hadde lagd en elefant i leire. Men så skjedde det. Jeg skonset hen i skulpturen, og så tok tyngdekraften over. Den gikk i bakken med et mykt «blosk» og selvfølgelig brølte det et stort neeeeei inni meg. Men det skulle vise seg at sammenstøtet pustet liv i elefanten, og jeg husker faktisk fortsatt mammas reaksjon, hvordan hun trakk pusten - med lyd - da hun så den for første gang. Siden har det å skape ting vært spennende nok til å oppta all den tiden jeg kan ha til rådighet. Gikk ut fra statens kunstakademi i 2007.


Erik Pirolt har tidligere laget flere farkoster/bokontruksjoner - her "Paradise telescope"  laget sammen med Simon Løken.

 

En annen farkost - "Flyvende utsikt" - her montert i Grimstad sin vakre skjærgård. En hel sommer var konstruksjonen bebodd av nygifte par. Gustav Gunvaldsen jobbet med Erik på denne.

 

Video fra "Knust kosmos" - et samarbeidsprosjekt med Trond Nicolas Perry. Farkosten "KYS" blir sluppet i Vigebukta, og delene ble solgt på Galleri Bi-Z.

http://vimeo.com/75940438

 <iframe src="//player.vimeo.com/video/75940438" width="500" height="281" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

 

 

I Pirolts univers finnes også en egen valuta: "2000 Piro"

 

Utenfor Erik Pirolts verksted ved Paradeplassen på Odderøya. "KYS" i forgrunnen.

 

Inne er det høyt under taket - i dobbel betydning!

 

- Hvordan er det å ha verksted på Odderøya?

- Jeg elsker å være på studioet. Det er fantastisk å ha et boltringsrom der prøving og feiling er tillat i det uendelige. Det burde vært en menneskerett - at alle mennesker skulle ha sitt eget boltringsrom.