Hans Bentsen

Hans Bentsen

Publisert: 20.10.2013 Hans Bentsen er grafiker, og er en av dem som har vært lengst på Odderøya. Han holder til i bygg 143, det gamle kantinebygget nesten på toppen av øya.

Når vi kommer inn på verkstedet legger vi merke til ei svær presse midt i rommet. Han forklarer at ei presse er helt nødvendig når man lager dyptrykk.

- Hva er egentlig dyptrykk i forhold til annen grafikk?

- I dyptrykk lager man spor i plater, normalt metallplater, og fyller disse sporene med sverte. I litografi og tresnitt opererer man mer på overflaten, for å si det litt enkelt.

 

 

- Du skal ha workshop under Odderøya Open. Fortell litt om det.

- Ja, da kan hvem som helst komme inn og lage seg et trykk. Man får en liten metallplate som man risser i med en nål, sverter inn plata og trykker på fuktet papir. Så kan man ta bildet med seg hjem. Man lærer seg grafikk ved å gjøre det selv.

- Du har jo lang erfaring med dette,- har du alltid holdt på med grafikk?

- Begynte med grafikk da jeg var ca 30 år. Lærte en del av et par dyktige grafikere, bl.a. Håkon Grønlien. Eller liker jeg å eksperimentere med det tekniske, så jeg har vel et par knep å lære bort.

 

 

- Hva blir du inspirert av?

- Arbeidet. Det er mye håndverk her. Og mye skjer underveis mens man risser og etser platene. Tidligere planla jeg alt på forhånd. Nå ser jeg mer positivt på at uventede ting oppstår underveis i prosessen. Bildene kan ta en ny vending. Noen ganger kan det bli et helt annet motiv enn opprinnelig tenkt, uten at det dermed blir et tilfeldig motiv, for motivkretsen har med livet mitt å gjøre.

- Si litt om det, for du har mange ulike motiver?

- Hvis du er politisk interessert kan det fort bli et ”politisk” bilde. ”Varsel” fra 90-årene ble laget da man diskuterte genmanipulering og kloning. Dette var for øvrig mitt første bilde på Høstutstillingen.

 

 

- Ellers liker jeg meg ved sjøen og på fjellet, og det synes vel i motivvalget.

 

 

- Mitt siste bilde, som jeg trykker nå i oktober, tar utgangspunkt i Chet Baker og Miles Davis, men jeg håper det generelt kan formidle noe fra den musikalske verden.

 


Det er en kontrast her mellom den organiske bakgrunnen og den mer stramme forgrunnen, og dette er et formgrep som jeg ofte benytter.

- Hva betyr Odderøya for deg?

- Det betyr bra arbeidsforhold, fine omgivelser og kontakt med folk. Og folk kan gjerne stikke innom selv om det er midt i uka. Så får de heller tåle at det ligger prøvetrykk på gulvet.